Globalna kriza

Bilo šta.

Globalna kriza

Postby Bakfark » Tue May 06, 2008 9:06 am

Finansijska kriza kao posljedica neselektivnog odobravanja hipotekarnih kredita u SAD, počela je naglo da prelazi okvire u kojima je nastala. Postoje razne teorije o uticaju te krize i na ostale zemlje, prema nekim mišljenjima u SAD se sprema snažna recesija, moguće čak i veća od one nakon burznog sloma `29.

U Sloveniji se već uočavaju drastični padovi vrijednosti deonica, od novembra prošle godine kako je krenuo trend padanja, najveća preduzeća izgubila su od 40-50% svojih vrijednosti, dosta ulagača na taj način gube veliki dio svojih sredstava, s druge strane osnovne namirnice sve više i više poskupljuju, miris nesigurnog vremena osjeća se u vazduhu.

Da malo razvijemo debatu o tome da li se to nama sprema neka veća kataklizma ili ima šanse da se povratimo iz ovog finansijskog lupinga.
Bakfark
Moderator

Postby Zola » Tue May 06, 2008 9:56 am

Ja sam oduvek govorio da ce te evropske integracije dovesti do epidemije kuge u Srbiji. Da je bilo pameti, pa da nikad nismo poceli da gradimo zeleznicu i industriju. Ali ne, gospoda hoce carstvo zemaljsko umesto carstva nebeskog. Tipicno.

Sad sto se te ekonomije tice, ja sam za to uvek bio duduk. Meni, na primer, nikad nije bilo jasno kako to da problemi nemavstine ne mogu da budu reseni stampanjem para. Uvek neko kaze: "Nema pokrica, tako se obezvredne pare, cene krenu da rastu, inflacija, pandemija, hegemonija..." A sto bi svi morali da znaju da se te nove pare stampaju? Zar to ne moze da bude tajna? Niko nista ne zna, ruka ruku mije, i opa, eto svakom u novcaniku po jos jedna 'iljadarka, da se potrosi na pljuge i kafu. Ko u Monopolu, uzmes iz banke dok niko ne gleda. To je moja definicija drzave blagostanja; kad god nemas, drzava ti tajno nastampa par novcanica i ti kupis sta ti treba. A ko progovori o tome, kamenuju mu familiju ritualno.
Pa da.
Zola
Zolator

Postby medjutim » Tue May 06, 2008 10:16 am

Ja cekam da cene stanova u Beogradu padnu za 40-50%. Onda cu da castim.
Jedem, ni trag ne ostaje..
medjutim
Moderator

Postby Bakfark » Tue May 06, 2008 11:06 am

Navodno u Irskoj stanovi su već počeli da padaju. Kod nas, a vidim i u Bosni, cijene istih su naduvane do neba. Kvadrat stana u BL već dostiže 1000-1500, kao za dvije godine procjenjuje se da će da bude do 2500 eura. Ne znam za Beograd ali mogu da zamislim. Ali s obzirom, da su banke, bar u Sloveniji pod jakim uticajem vanjskog kapitala, kome je cijena zbog gore navedenog drastično poskočila, u skoroj budućnosti biće jako teško dobiti kredit odnosno cijena za takav kredit biće enormna te će ljudi izbjegavati iste. Tako da Medjutime, slijedeći ekonomsku teoriju, ako zbog visokih kamata krene manja potražnja za nekretninama cijena će im pasti. Nadam se da imaš keš! Kredit ne diži ni u snu. Inače sam protiv tih gluposti, smatram da je kredit prefrigan način da se čovjeka uvuče u robovlasništvo. Kao mogu da kupim sve, bar je to lako. A zapravo najmanje što se vidi u svemu tome je činjenica da tu gotovinu treba skupo platiti. Primjera radi, na 7 mio SIT (bivši tolari) podignutog kredita platiš 3 mio SIT kamata i ostalih troškova vezanih za kredit, znači nbanci si vratio 10 mio :shock: I to se još računa kao povoljna kamata.
Bakfark
Moderator

Postby medjutim » Tue May 06, 2008 1:28 pm

Bakfark wrote:Nadam se da imaš keš!

Bwahaha..

Kupio sam polovna kola za kes, i to je maksimum koji zasad mogu da izvedem..

Koliko god krediti bili robovlasnicki, daju ti mogucnost da kroz 30 godina placanja malo jace kirije dodjes do svog stana. Ako je alternativa da placam kiriju 30 godina, trpim gazde i posle toga nemam nista.. pre cu da uzmem kredit. Ali cekam da se malo nesto istumba na trzistu, i naravno da dodjem do para.
medjutim
Moderator

Postby man next door » Tue May 06, 2008 1:59 pm

medjutim wrote:Kupio sam polovna kola za kes, i to je maksimum koji zasad mogu da izvedem..

buržuj aj sej!
...riječi su isto kao i gomila ljudi
nije nužno znati za sve...
Image
man next door
Moderator

Postby Bakfark » Tue May 06, 2008 2:39 pm

medjutim wrote: Koliko god krediti bili robovlasnicki, daju ti mogucnost da kroz 30 godina placanja malo jace kirije dodjes do svog stana. Ako je alternativa da placam kiriju 30 godina, trpim gazde i posle toga nemam nista.. pre cu da uzmem kredit. Ali cekam da se malo nesto istumba na trzistu, i naravno da dodjem do para.

Naravno, drugog načina od tog nema, to mi je jasno. Ja imam tu "sreću" da mi je gazda tast 8)
Bakfark
Moderator

Postby sonic » Tue May 06, 2008 10:03 pm

Razmisljao sam o stanu pre par nedelja, mnogo banki obisao, mnogo finih ljudi upozno
Dosta su prljavo igrali.Sa manipulacijskim informacijama preslisaju te ocas a jedino sigurno je da moras da vracas skoro duplo para a pri tome ode hiljadarka na overu ugovora.Odustao sam, zasad, sve mi je ovde nesigurno jos, mada se slazem sa grobarom da posle to bude tvoje, tebe nece bas biti al bude tvoje
Drugar nije, mala zena, mala deca, luksuz lokacija-dortjol-200 eura mesecno pa ti vidi.Dobro ona je cerka nekog gazde, no medjutim ne mozemo svi lepo da se udomimo pa da bude njihovo je nase posto smo svi sada svoji
Trudim se sada da skontam sta je to hipotekarna kriza, mislim- sta banke tamo rade sa svim tim stanovima koje oduzimaju.Nesto tu debelo nije proracunato kako treba
Ne valja im prelomna tacka
Trebalo bi kupovati eure, to je jedino sigurno i kriza vlade
kraj mora, kraj sveta
sonic
dominator

Postby smundjer gnojb » Wed May 07, 2008 3:38 pm

Zola wrote:S A sto bi svi morali da znaju da se te nove pare stampaju? Zar to ne moze da bude tajna? Niko nista ne zna, ruka ruku mije, i opa, eto svakom u novcaniku po jos jedna 'iljadarka, da se potrosi na pljuge i kafu. Ko u Monopolu, uzmes iz banke dok niko ne gleda. To je moja definicija drzave blagostanja; kad god nemas, drzava ti tajno nastampa par novcanica i ti kupis sta ti treba. A ko progovori o tome, kamenuju mu familiju ritualno.
Pa da.

Probao ONAJ, pa nije upalilo :) videcemo sta je OVAJ smislio...
smundjer gnojb
Moderator

Postby sonic » Wed May 07, 2008 8:32 pm

nisam znao da ih je dvojica
chudno
kraj mora, kraj sveta
sonic
dominator

Postby pendulator » Mon May 19, 2008 1:55 pm

Zola zasto ti ne slusas Bad Religion?
ja ne plodim danas ne gojdim.
pendulator
Pendulator

Postby medjutim » Tue May 20, 2008 12:30 am

Pravo resenje za globanlnu krizu je prava partija.

Dobrodosli, ko god moze da vidi link, a i ostali

Omladina PUPS

http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... 395&ref=nf
medjutim
Moderator

Postby sonic » Fri Dec 26, 2008 7:30 pm

jel treba da ucimo ruski i vatamo take osecaje konekcije, sta se misli
kraj mora, kraj sveta
sonic
dominator

Postby pendulator » Tue Jan 06, 2009 1:14 am

pobjedio Babaja.
ja ne plodim danas ne gojdim.
pendulator
Pendulator

Postby naser karadzic » Tue Jan 06, 2009 4:30 am

Kupio sam jedan stan u Irskoj....ko mu jebe mater ,nek propadne
SIPTAR sa dobrom dozom sarkazma
Slep na svemoćno oko
,,Jede mi vrijeme korijene,
I pretenzije u recesiji
ostaje sjecanje tuzno.
cak i da mogu necu sve

Ako je inovacija, nek' bude retrogradna.

Kako ne vidiš, jebote
Izumiru tigrovi
naser karadzic
Site Admin

Next

Return to Chat